پرش به محتوا
کتابخانه
← احکام خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها

احکام خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها

این متن به‌صورت خودکار شناسایی شده و ممکن است اشتباه داشته باشد. (OCR)

صفحه ۱

حکام +

ام خورد: ها

9 وشیدنی ها

بنیاد اما

م علی

۳ (علیها لسالاه)

صفحه ۲

احکام خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها

مر ای

بنیاد امام علی (علیه‌السلام) بخارست

صفحه ۳

خوردنی

دوزیست

آبزی

چارپا

(پستاندار)

وحشی

پرنده

خزنده

حشره

توضیحات ضروری:

احکام خوردنی‌ها و آشامیدنی‌ها

حلال

دو سم‌دار: گوسفند. بز، گاو گاومیش. شتر

یک سم‌دار: اسب، قاطر و الاغ مکروه است.

دو سُم‌دار: آهو، گوزن، قوچ. بز کوهی. گاو

وحشی، گورخر

بال زدن پی‌درپی یا داشتن چینه‌دان یا

سنگدان پا خار پشت پا: مرغ، خروس،

بوقلمون. مرغابی. اردکه غاز و مه

ملخ

ماهی فلس‌دار (پولک‌دار) و میگو

همه گیاهان (که عرفاً خوردنی محسوب

می‌شوند.)

نوشیدنی‌های غیر مُسکر (مست‌کننده نباشد)

حرام

خوک، سگ. گربه

۳ درندگان: سگ‌سانان، گربه‌سانان، خرس،

کفتار و ...

داشتن بیش از دو سُم: فیل، کرگدن و ...

- خرگوش (هرچند درنده یا سم‌دار نیست)

بال نزدن پی‌درپی یا نداشتن چینه‌دان یا

قرقی، کرکس و ..

همه خزندگان: مار 9 مه

همه دوزیستان: قورباغه و ...

سایر حیوانات آبزی

نوشیدنی‌های مُسکر (مست‌کننده): شراب

- خوردن چارپایان و پرندگان حلال گوشت در صورتی مجاز است که دبح (یا شکار) شرعی شده باشند.

- دبح شرعی یعنی فردی مسلمان پس از ذکر نام خدا و رو به قبله چهار رگ گردن (دو شاهرگ و حلقوم و

مری) حیوانی که هنوز زنده است را با وسیله‌ای آهنی ببرد.

- حیوان وحشی حلال گوشتی که فرار می‌کند اگر توسط فردی مسلمان همراه با بردن نام خدا به‌وسیله

زنده باشد باید ذیح شود.

صفحه ۴

خوردن ماهی فلس‌دار و میگو در صورتی مجاز است که به‌صورت زنده از آب گرفته شده و در تور صیاد یا پس از آن جان داده باشد.

- خوردنی بودن يا نبودن تخم حیوانات، تابع خوردنی بودن یا نبودن گوشت آنهاست. همچنین نوشیدن شیر حیوانات، تابع حکم گوشت آنهاست.

- برخی از اجزای حیوانات حلال‌گوشتی که ذبح شرعی می‌شوند حرام است؛ مانند: خون (غیر از مقداری که به‌صورت طبیعی در گوشت می‌ماند)، سیاهی چشم، عده، نخاع، طحال (سیُرز)، ذنبلان (بیضه) و9

- انواع گوناگون خوردنی‌ها و کنسروها (جز خوراکی‌های گوشتی) مادامی که ندانیم از مواد حرام در آن استفاده شده. حلال است و نیازی نیست در این زمینه بررسی و پرس و جو کنیم.

_اگر شک داشته باشیم ژلاتینی که در خوراکی یا نوشیدنی استفاده می‌شود منشاً گیاهی دارد يا حیوانی، خوردن آن جایز است؛ ولی اگر بدانیم که از حیوان گرفته شده و درباره ذبح شرعی آن مطمئن نباشیم، خوردنش جایز موادی که منشاً حیوانی دارد و از ذبح شرعی آن مطمئن نیستیم اگر استحاله پیدا کند، یعنی در فرایندی به ماده‌ای دیگر تبدیل شود پاک و حللال می‌شود. بنا بر این اگر درصد کمی الکل یا زلاتین یا ماده حرام دیگری در خوراکی یا نوشیدنی مستهلک شده باشد و عرفاً آن را ماده‌ای دیگر بدانند حلال است.

- تحقیق درباره دین و مذهب کسی که خوراکی و نوشیدنی را آماده و تولید کرده است یا کسب اطمینان از پاک بودن آن. حتی اگر به‌سادگی ممکن باشد. لازم نیست و تا زمانی که يقین به حرام یا نجس بودن چیزی

نداشته باشیم باید آن را پاک و حلال بدانیم.