Partea a treia: De la moartea Profetului până la califat

Cu moartea Profetului (s) în ziua de 28 Safar anul 11 după Hijra, a început o nouă etapă în viața Imamului Ali (as). În timp ce Imamul (as) și familia Bani Hashim erau ocupați cu pregătirea și înmormântarea Profetului (s), un grup de musulmani s-au adunat în Saqifa Bani Sa’ida și l-au ales pe Abu Bakr drept calif.

Pentru păstrarea unității comunității islamice și evitarea dezbinării, Imamul Ali (as) a făcut după un timp jurământul de credință califului, dar a refuzat să accepte vreo poziție oficială în guvern. El a spus despre această perioadă: „Am răbdat, deși aveam un spin în ochi și un os în gât.”

În perioada de izolare care a durat douăzeci și cinci de ani, Imamul Ali (as) s-a dedicat activităților științifice și culturale. S-a ocupat cu interpretarea Coranului, explicarea legilor religioase și educarea discipolilor. Casa Imamului (as) a devenit un centru pentru răspunsul la întrebările științifice și religioase ale musulmanilor.

În timpul califatelor lui Omar și Othman, Imamul Ali (as) a fost consilier în diverse probleme. Califii îi cereau ajutorul în chestiuni juridice și religioase complexe. Omar a spus de mai multe ori: „Dacă nu ar fi fost Ali, Omar ar fi pierit” și „Allah să nu mă lase în viață pentru o problemă dificilă în care Abu Al-Hassan (Ali) să nu fie prezent.”

Imamul Ali (as) se ocupa în această perioadă și cu agricultura și săparea de canale de irigație. A cultivat multe grădini și a folosit venitul lor pentru ajutorarea săracilor și nevoiașilor. Fântânile pe care le-a săpat au rămas cunoscute mulți ani sub numele de „Fântânile lui Ali”.

În această perioadă, Imamul (as) a acordat o atenție deosebită educării copiilor săi. Imam Hassan (as) și Imam Hussein (as) au primit educație și cunoaștere în școala tatălui lor, devenind modele pentru societatea islamică. De asemenea, Doamna Zeinab (as) a devenit cunoscută în această perioadă drept „Aqilat Bani Hashim” (Înțeleapta familiei Hashim).

După martiriul Doamnei Fatima (as), Imamul Ali (as) s-a căsătorit cu Umama (fiica lui Zeinab și Abu Al-As) conform dorinței Doamnei Fatima (as). Printre celelalte soții ale sale a fost Umm Al-Banin (mama lui Abbas) care a jucat un rol important în creșterea copiilor Imamului (as).

Următorul: Partea a patra: Perioada califatului și martiriul

Anterior: Partea a doua: De la începutul misiunii profetice până la moartea Profetului (s)

Înapoi la Cuprins

 

Conținutul de mai sus a fost publicat pe 20/3/2025 pe Bibliotecă Fundația Imam Ali (AS)